Ще предложим болниците, които лекуват COVID,  да получат пари според

...
Ще предложим болниците, които лекуват COVID,  да получат пари според
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Ще предложим и джипитата да предписват безплатни лекарства за COVID

„ Ще предложим лечебните заведения, които лекуват Коронавирус,  да получат пари съгласно активността си ”, разгласи шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев в ефира на „ Денят онлайн ”.

„ Днес съм изпратил предложение в петък да бъде взето решение, което да бъде препоръчано на УС на БЛС. Това решение гласи – лечебните заведения, които лекуват Коронавирус и имат над 10% заети кревати, избрани от РЗИ, въз основата на избраните стойности за септември, които са повишени, отчитайки активността си, тя да се заплати. А до тази най-висока стойност, която е избрана, да бъдат заплатени тези средства, с цел да може те да посрещнат увеличените сметки за ток, медикаменти, О2 и лекуването на пациентите ”, изясни той.

Разпределените останали средства, свързани с активността, са към 88 млн. лева за извънболничната първична помощ, а за болничната към 688 млн. лева Според него посредством цената на клиничните пътеки няма да бъдат задоволени потребностите на лечебните заведения до края на годината.

„ Защото огромна част от сътрудниците са ангажирани с лекуване на пациенти с ковид, заети са реанимационните кревати и не могат да правят интервенции. Дори и да увеличим цената на клиничната пътека, в случай че не я изпълнят, няма да получат тези пари ”, добави Салчев.

Шефът на НЗОК уточни, че не престават срещите на работните групи както със стоматолози, по този начин и с фармацевти.

„ След доста запитвания и по предложение на омбудсмана, предлагаме и общопрактиващите лекари да могат да издават предписания за безплатни медикаменти за пациенти с потвърден ковид. Това ще влезе в действие сега, в който Надзорният съвет вземе решение и се подпише от УС на БЛС ”, заяви още проф. Салчев.

Относно апела на Спешни медици да подаде оставката, проф. Салчев счита за обикновено в „ сезона на оставките ” да бъде желана и неговата. Той уточни, че финансирането на незабавните медици е отговорност на страната. Според него недоволството им е подбудено от разпределянето на спомагателни средства за тези на първа линия.

„ От идващия месец парите, които ще бъдат изплатени на тези, които са на първа линия, няма да бъдат 1000 лева, а 1200 лева Тези средства ще бъдат изплатени на тези, които имат цялостен работен месец. Парите се забавиха с няколко дни, до момента в който изчаквахме прехвърлянето, само че те към този момент са изплатени ”, изясни шефът на НЗОК.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР